T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BARTIN / AMASRA - Amasra Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

BAŞARI İÇİN STAJERLİK

Projemiz bölgemiz ve ülkemiz turizm sektöründe oldukça gereksinimi duyulan nitelikli Yiyecek İçecek  ve Konaklama Seyahat Hizmetleri elemanları (aşçı,servis elemanı,pastacı,resepsiyon ve kat hizmetleri elemanı) yetiştirmek için hazırlanmıştır.Bu proje ile öğrencilerimizin 11.sınıf sonunda yapmakta zorunlu oldukları 5 aylık beceri eğitimlerinin 3 ayını Almanya'da yapması planlanmıştır.

Gelişmekte olan ülkelerde sanayinin alternatifi,ekonomik gelişmenin ve kalkınmanın en önemlisi olarak turizm sektörü görülmektedir.Bu anlamda turizm hareketlerinden daha fazla pay alabilmek için ülkemiz de dahil olmak üzere birçok ülkede turizm işletmelerinin sayı ve kapasitesi hızla artmaktadır. Sektörel anlamdaki bu hızlı gelişme trendiyle birlikte ülkemizde de artan turizm işletmelerinin sayısı beraberinde nitelikli eleman açığı sorununu gündeme getirmiştir.Bu durum ülke ekonomisini kalkındıracak döviz girdilerinin en büyük kaynaklarından biri olan ve ülkemiz ekonomik gelişiminde yaşamsal önem taşıyan turizm sektöründe gereksinim duyulan nitelikli eleman sayısını  daha da arttırmıştır.

 

Projemiz bölgemiz ve ülkemiz turizm sektöründe oldukça gereksinimi duyulan nitelikli Yiyecek İçecek  ve Konaklama Seyahat Hizmetleri elemanları (aşçı,servis elemanı,pastacı,resepsiyon ve kat hizmetleri elemanı) yetiştirmek için hazırlanmıştır.Bu proje ile öğrencilerimizin 11.sınıf sonunda yapmakta zorunlu oldukları 5 aylık beceri eğitimlerinin 3 ayını Almanya'da yapması planlanmıştır.

 

Bu Proje Amasra Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek İçecek Hizmetleri ve Konaklama Seyahat Hizmetleri alanlarında 11.sınıfta  öğrenim gören okul performansları,yaşam standartları düşük,kırsalda yaşayan ve okul pansiyonunda kalan akranlarına göre dezavantajlı olan 9 kız ve erkek öğrencimizin mesleki bilgi ve deneyimlerini,yabancı dil bilgilerini ve motivasyonlarını artırarak istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla hazırlanmıştır.

 

21 Mayıs 2022 ile 18 Ağustos 2022 tarihleri arasında gerçekleştirmeyi planladığımız projemiz 13 hafta sürecektir.Projemizin hazırlık çalışması ile birlikte başlayacağımız on line dil eğitimi (OLS) ve yurt dışı hareketlilik öncesi öğrencilerimize halk eğitim aracılığı ile açacak olduğumuz ücretsiz 4 aylık Almanca kursu ile birlikte 3 aylık yurt dışı hareketliliği sayesinde öğrencilerimizin çok ileri seviyede yabancı dil öğrenebileceği beklenmektedir.Ayrıca proje hareketliliği öncesinde öğrencilerimize okulda Almanya,staj sistemi,staj yapılacak otel işletmeleri,kurallar ,sosyal ve kültürel hayat hakkında bilgilendirme çalışmaları yapılacaktır.

 

Proje hareketliliğinin ilk haftasında yurt dışı ev sahibi kurumumuz tarafından öğrencilerimize hijyen pass ve oryantasyon eğitimleri verilecektir.1. Haftanın sonunda öğrencilerimizin yurt dışına çıkmadan önce T.C. Hannover Konsolosluğumuzun Eğitim Ataşeliğinden alınan öğrencilerin staj yapacağı işletmelerin uygunluk yazısında belirtilen ve proje ortağımız olan otel işletmelerinde   staj (uygulamalı eğitimlerine) başlayacaklardır.Bu iş başı eğitimleri  haftada 40 saat olacaktır. (Günde 8 saat haftada 5 gün).Her ay 1 refakatçi öğretmen öğrencilerimizin staj yaptıkları işletmelerinde denetimlerini yapacak kontrol ve değerlendirme raporları hazırlayacaktır.Katılımcı öğrencilerimizin, yerleştirme yoluyla kazanılan beceri ve bilgileri Avrupa çapındaki işverenlere kolayca ve açıkça kanıtlamalarına izin veren bir belge alması istihdam edilebilirliklerini arttıracaktır. Aldıkları eğitim sonunda okullarında staj sonu Beceri Eğitimi Sınavı ile sınıf geçmeleri kabul görecektir. Bu bir nebze Kredi Transfer ( ECVET ) olarak nitelendirilebilir. Çünkü proje kapsamında Avrupa da aldıkları Beceri Eğitimi Eğitim Ataşeliğimiz tarafından onaylandıktan sonra okullarımızda bu Beceri Eğitimi Dersini almış kabul edilmektedir.

 

Projemiz ile;

• Katılımcıların mesleki değerlendirme yöntem ve teknikleri bakımından yeterliliklerini artırmayı,

• Kültürel ve dilsel entegrasyonun  gerçekleşmesine ve Avrupa vatandaşlığı bilincinin oluşturulmasına katkı sağlamayı,

• Öğrencilerimizin AB standartlarında çalışabilmelerini sağlamayı,    

• Öğrencilerin AB standartlarına uyumunu sağlamayı,

• Bilgi, beceri ve farklı toplum içerisinde davranış ve girişimcilik ruhlarını geliştirmeyi,

• Yabancı dili uygulamalı kullanarak kendilerine öz güven ve değişik boyutta düşünme yeteneği geliştirmeyi,

• Kültürler arası iletişimlerini artırmayı,

• Bireysel gelişimlerini artırmayı

• Öğrencilerimizin istihdam edilebilirliğini arttırmayı,

• Eğitim ve öğretimlerinin yurt dışında devam edebilmelerine imkan sağlamayı hedefliyoruz.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 31.05.2022 - Güncelleme: 31.05.2022 11:55 - Görüntülenme: 161
  Beğen | 0  kişi beğendi