T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BARTIN / AMASRA - Amasra Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Norveç Hareketliliği

Projemizin beşinci ve son hareketliliğini iki kursiyer ve üç öğretmenimiz ile 04-08 Haziran 2015 tarihinde ortak kurumumuzun bulunduğu Norveç'in Tromso şehrine gerçekleştirdik.

       Projemizin beşinci ve son hareketliliğini iki kursiyer ve üç öğretmenimiz ile 04-08 Haziran 2015 tarihinde ortak kurumumuzun bulunduğu Norveç'in Tromso şehrine gerçekleştirdik. Norveç ortağımız yetişkinlere müzik eğitimi veren bir kurum olmasından dolayı projemize müzik  kültürü teması ile dahil olmuşlardır.

      Norveç Hareketliliğimizin ilk gününde ortağımız tarafından tüm ortak ülkelere kendi kurumlarını ve şehirlerini tanıtan bilgilendirme toplantısı yapıldı. Tanıtım toplantısının ardından Norveç Belediye başkanı tüm katılımcıları makamında kabul etti ve projemiz hakkında kendisine bilgilendirme  yaptık.

       Profesyonel rehber eşliğinde yürüyerek Tromso şehrinin tarihini ve kültürünü tanıma şansına sahip olduk. Projemizin ana teması içerisinde yer almasından dolayı ortak ülkenin tarihi ve kültürü hakkında profesyonel bilgi almak tüm ortak ülke katılımcıları için çok önemliydi.

 

              Güzel Sanatlar Akademisinde Profesörler tarafından bizlere Sami insanları ve Müzikleri hakkında bilgilendirme yapıldı. Samiler, Norveç, İsveç, Finlandiya ve Rusya´nın kuzey kesimlerinde uzun süre yaşamış olan yerli halktır. Yerli halk, bir ülkede en uzun süre yaşayan insanların oluşturduğu gruba verilen addır.

       Samiler Sami dili adı verilen kendi dillerine sahiptir. Sami dili çeşitli lehçelere sahiptir ve tüm Samiler birbirinin lehçesini anlamamaktadır. Bugün çok sayıda Sami Hıristiyan olmuşsa da, Samiler kendi kültür ve dinlerine sahiptir. Samilerin kendilerine ait müzik gelenekleri vardır. Çoğu insan Sami müziğini joik ile ilişkilendirir. Joik, şarkı söyleme ve sesini enstrüman olarak kullanmaktan oluşan bir kombinasyondur.

       Samilerin çoğu Kuzey Norveç´te yaşamaktadır, ancak Oslo ülkede Samilerin en yoğun olarak yaşadığı kentlerden biridir.

      1989 yılında, Norveç´te ilk Sami Ting açılmıştır. Sami Ting Sami halkının demokratik olarak kendi seçtiği bir meclistir. Sami Ting´in üzerinde çalıştığı konular arasında Sami kültür ve eğitimi yer alır.

           Tüm ortak ülkelerin katılımı ile Tromso'da Slow Food Festivali gerçekleştirdik. Tromso hareketliliğimiz süresince ev sahibi ülkenin yiyecek içecek kültürünü yakından tanıma şansına sahip olduk ve ayrıca her ortak ülke kendi kültürüne ait yemeklerden bir kaçını hazırlayarak servis ettiler. Hollanda ortak kurumumuzun aşçıları Norveç Balıklarını kendi pişirme usullerine göre hazırlayıp tüm katılımcılara servis ettiler. Proje hareketliliklerimiz boyunca her ortak ülkenin yiyecek içecek kültürünü yakından tanıma ve kendi yiyecek içecek kültürümüzü de tanıtma şansına sahip olduk.

            Çek Cumhuriyeti  ve Norveç ortaklarımızın koroları bizlere kendi kültürlerinden ve modern şarkılar söyleyerek müzik ziyafeti yaşattılar. Tüm proje hareketliliklerimiz süresince müzik vazgeçilmez temalarımızdan bir tanesiydi. Her ülkenin müzik kültürü hakkında tecrübeler edindik ve kendi müzik kültürümüzle karşılaştırdık. Müziğin evrensel olduğunu, aynı dili konuşmasak bile müziğin tınısından sevgiyi,aşkı,hüznü anlayabileceğimizi ve paylaşabileceğimizi bir kez daha gördük.

 11111111

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 17.06.2015 - Güncelleme: 21.09.2023 10:21 - Görüntülenme: 2399
  Beğen | 0  kişi beğendi